Före resan

Får jag ta med min cykel ombord på bussen?

Cykel får inte tas ombord på LLTs bussar.

Åker husdjur gratis på bussen?

Ledarhund åker gratis tillsammans med synskadad husse/matte med giltigt färdbevis (busskort eller enkelbiljett). Sällskapsdjur som bäres i korg eller väska åker alltid gratis. För ej avgiftsfria sällskapsdjur betalas avgift som motsvarar gällande enkelbiljettpris för skolungdom.

Vad är en gruppbiljett?

Våra gruppbiljetter avser en enkel resa för max fyra personer och kostar 70 kr. Gruppbiljetter har inte fri övergång. Det går utmärkt att köpa gruppbiljetter vid påstigning på bussen och betala med bankkort. Om du vill resa lite enklare och dessutom spara tid vid påstigningen, eller om du vill betala någon annans resa utan att själv följa med, kan du också köpa gruppbiljetter i våra Quickomater – snabbt, enkelt och dygnet runt.

Får barn åka gratis på bussen?

Upp till tre barn under 7 år åker alltid gratis tillsammans med betalande anhörig.

Måste jag visa legitimation när jag ska köpa ett rabatterat busskort?

Första gången du köper ditt kort måste du visa legitimation för att erhålla rabatten. Köpet gör du första gången på LLT info på Smedjegatan.

Hur laddar jag mitt nya busskort i webbshop?

Du måste gå in på din profil på webbshopen, ta bort det gamla kortnumret och registrera det nya kortnumret.

Var kan jag ladda mitt busskort?

Ladda kortet gör du på LLT info på Smedjegatan, på Pressbyrån i Strand Galleria, i våra Quickomater, i vår webbshop eller ombord på bussen.

Är det gratis att resa med barnvagn eller rollator?

Nej, den person som för barnvagnen eller rollatorn betalar sin resa beroende på vilken ålder man har. Vi underlättar för dessa resenärer genom möjligheten att kliva ombord genom bakre dörren, där man även kan betala med sitt busskort.

Varför ska jag ha busskort?

Med busskort blir det billigare och smidigare ombordstigning på bussen. Det hjälper föraren att hålla tiden så alla hinner fram i tid.

Hur fungerar reseplaneraren?

I vår reseplanerare ser du vilka alternativ som passar bäst för din planerade resa. Tänk dock på att reseplaneraren fungerar som en fingervisning, res därför med säkerhetsmarginal om du har en tid att passa.

På bussen

Varför har inte alla bussar säkerhetsbälten för passagerare?

Bussar i stadstrafik är undantagna den regeln.

Kan jag betala min resa kontant ombord på bussen?

För din och våra förares trygghet tar vi inte emot kontanter på våra bussar, men det går alldeles utmärkt att använda busskort och värdekvitton (förbetalda enkelbiljetter) eller att betala med bankkort.

Åker husdjur gratis på bussen?

Ledarhund åker gratis tillsammans med synskadad husse/matte med giltigt färdbevis (busskort eller enkelbiljett). Sällskapsdjur som bäres i korg eller väska åker alltid gratis. För ej avgiftsfria sällskapsdjur betalas avgift som motsvarar gällande enkelbiljettpris för skolungdom.

Vad gäller för mig som har färdtjänstkort?

Färdtjänstberättigad som själv betalar sin resa får vid uppvisande av färdtjänstkort avgiftsfritt ta med sig det antalet medresenärer som är upptagna på färdtjänstkortet ombord på bussen.

Mitt busskort fungerar ej på bussen, hur gör jag?

Föraren tar in ditt kort och lämnar en reservbiljett som gäller i tre dagar. Innan dessa tre dagar har gått tar du med dig reservbiljetten och besöker LLT info på Smedjegatan för att få ut ett nytt kort.

Hur länge gäller övergången på köpt bussbiljett?

Övergånger gäller 60 minuter från första stämplingen på bussen.