Gratis sommarlovsresor

Publicerad 2024-4-29

Luleå kommun erbjuder gratis kollektivtrafik under sommarlovet för barn och ungdomar upp till 19 år, födda år 2005-2017.

Bild på två glada ungdomar som sitter i en buss. De skrattar och tittar på varandra. Han håller i en basketboll och hon håller i en väska.

Gratis buss gäller under perioden 13 juni till 19 augusti 2024 för resor med både Luleå Lokaltrafik (LLT) och Länstrafiken inom Luleå kommun. Ungdomar som fyllt 18 år kan ansöka själva. Vårdnadshavare ansöker för barn under 18 år. 

Här följer viktig information att läsa innan du påbörjar ansökan. 

För att vara berättigad sommarlovsresor måste personen: 

  • Vara folkbokförd eller bosatt i Luleå kommun
  • Ha svenskt personnummer
  • E-legitimation

I ansökan väljer man om barnet/ungdomen vill ha sina sommarlovsresor på ett busskort eller i Luleå Lokaltrafiks app (mobilbiljett). När ansökan är skickad kan detta val inte ändras. 

För att få gratis bussresor som mobilbiljett i appen måste den resande:

  • Ladda ned och installera appen Luleå Lokaltrafik. (LLT:s app gäller för resor både med Länstrafiken och LLT.)

  • Skapa ett konto i appen under "Min profil" där e-post till resenären måste registreras. Har barnet/ungdomen inte någon e-postadress ännu måste en sådan skapas för detta ändamål. Samma e-postadress ska uppges i ansökningsformuläret för att gratis bussresor ska kunna erhållas. 


För att få gratis bussresor på ett busskort behöver målsman eller den resande: 

  • Hämta busskortet på LLT info mot bekräftelse på ansökan via mail (gäller för resor med både Länstrafiken och LLT). LLT info har öppet helgfri vardag kl. 10-17 fram till och med den 14 juni. Mellan 17 juni och 9 augusti är öppettiderna 10-16. 

Vid frågor eller funderingar kontakta LLT info: 
Smedjegatan 13H i Luleå centrum (i nära anslutning till hållplats Smedjegatan).
Telefon: 0771-99 00 00
Mail: lltinfo@lulea.se

Ansökan görs via Luleå kommuns e-tjänst: 
https://sjalvservice.lulea.se/gratisbuss

Skickas ansökan in senast den 19 maj 2024 finns ett garanterat beslut före den 13 juni 2024 då resorna börjar att gälla. Ansökningar som kommer in efter detta datum kan innebära en längre handläggningstid.