Så påverkas lokaltrafiken av Corona

Publicerad 2021-1-12

Samlingssida för hur lokaltrafiken påverkas av Covid-19. Uppdateras löpande. Senast uppdaterad 210301

I ett pressmeddelande publicerat 26 februari rekommenderar nu Region Norrbotten och smittskyddsläkare Anders Nystedt att munskydd alltid ska bäras i utrymmen där trängsel inte kan undvikas. Det innefattar kollektivtrafiken. 

Vi på LLT vill därför uppmana våra resenärer att alltid använda munskydd när du reser med oss. Råden om att endast resa kollektivt när du inte har något annat alternativ kvarstår. 

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet:
Använd munskydd när trängsel inte kan undvikas - Region Norrbotten

_____________________________

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ett nytt allmänt råd som vänder sig till allmänheten i Sverige. Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar.

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Föreskriften HSLF-FS 2020:92 från Folkhälsomyndighetens hemsida (pdf)

Folkhälsomyndighetens rekommendation:

 • Om du har möjlighet, undvik att resa med kollektivtrafiken.
 • Om du måste resa och är frisk, använd munskydd vardagar mellan klockan 7-9 på morgonen samt mellan klockan 16-18 på eftermiddagen.
 • Munskyddet bör bäras vid ombordstigning och till dess att du kommer till ditt hem, kontor eller liknande så att du kan slänga munskyddet på ett säkert sätt.
 • Använd munskydd om du är född 2004 eller tidigare.
 • Rekommendationen gäller för stads- och regiontrafik som inte går att boka plats på.
 • Rekommendationen är engångsmunskydd CE-märkt klass 1 eller 2.

Så här använder du engångsmunskydd (länk till Folkhälsomyndighetens hemsida)

Varje resenär har ett personligt ansvar att själv ta med sig munskydd inför varje bussresa med oss.
Om du har glömt munskydd eller inte haft möjlighet att införskaffa det inför din resa har du möjlighet att köpa munskydd på LLT info på Smedjegatan under ordinarie öppettider för 10 kronor/styck. LLT info har öppet helgfri måndag-fredag, kl. 10-17. Tillgång till munskydd till försäljning kan ej garanteras.

Vi kommer inte att tillhandahålla munskydd ombord på bussarna och vi har heller inte möjlighet att kontrollera resenärers användande av munskydd. Ansvaret att följa rekommendationen från Folkhälsomyndigheten ligger helt på resenären.

Generella råd till dig som resenär: 

 • I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas.

Om du ändå måste resa med oss:

 • Stanna hemma och res inte med lokaltrafiken om du är sjuk.
 • *Undvik att resa i rusningstrafik.
 • Håll avstånd och sprid ut er på bussarna.
 • Du som tillhör riskgrupp - undvik att resa kollektivt överhuvudtaget.

* En uppmaning till dig som inte verkligen behöver resa i rusningstid är att avstå från det, för att bereda plats för de som ovillkorligen måste resa för att upprätthålla samhällskritiska funktioner

____________________________________________


Våra förare är vår viktigaste tillgång för att kunna tillhandahålla en lokaltrafik med god tillgänglighet. LLT har därför vidtagit åtgärder för att i så stor utsträckning som möjligt skydda våra förare.

För dig som resenär innebär det följande:

 • Stanna hemma och res inte med lokaltrafiken om du är sjuk.

 • Ombordstigning på våra bussar sker endast genom de bakre dörrarna, där validering av färdbevis görs mot biljettläsaren som finns monterad där.

 • Föraren hanterar ingen ombordförsäljning. Du kan inte köpa enkelresor eller köpa/ladda busskort hos föraren. Du måste ha ett giltigt färdbevis innan du stiger ombord på bussen.

  -Vi hänvisar dig som har busskort att fylla på det via vår webbshop, i någon av våra biljettautomater (Quickomater), på LLT info på Smedjegatan eller Pressbyrån i Strand Galleria. Där kan du även köpa busskort om du inte har ett idag. Du som är "sällanresenär" rekommenderas att fylla på ditt busskort med reskassa. När du blippar ditt kort mot biljettläsaren i bussen dras summan för din resa från din reskassa.

  - Du kan med fördel använda vår app för biljettköp. I appen kan du köpa enkelbiljetter, vår produkt 6-30 resor eller någon av våra perioder (30, 90, 180 dagar eller årskort). I våra biljettautomater (Quickomater) kan du köpa enkelbiljett med QR-kod som du sedan håller upp mot biljettläsaren i bussen.

OBS! Värdekvitton köpta hos återförsäljare eller i våra Quickomater kan ej användas som betalmedel ombord då dessa måste lämnas till föraren i utbyte mot giltig biljett.

LLT följer noga utvecklingen och agerar utifrån information och riktlinjer som kommer från Folkhälsomyndigheten och andra ansvariga myndigheter. Vi har beredskap om myndigheterna kommer med nya råd och rekommendationer som kan påverka lokaltrafiken i Luleå. På vår webbsida uppdaterar vi kontinuerligt om förutsättningarna förändras.

Vi vill påminna våra resenärer om att följa Folkhälsomyndighetens råd om att tvätta händer ofta, nys och hosta i armvecket och stanna hemma om du känner dig sjuk.

Våra bussar och vårt kundcenter LLT info städas kontinuerligt

För senaste information och rekommendationer ber vi dig regelbundet besöka 1177 eller Folkhälsomyndigheten. Besök även Luleå kommuns webbsida med information gällande Corona.