Vår historia

Sedan starten 1923 har vårt uppdrag varit oförändrat - att göra Luleå till en bättre stad att leva och verka i.

Året är 1922. Med en revolver vid sin sida som skydd mot de osäkra tiderna fraktade Arvid Hurtig varor mellan Övertorneå och Pajala i en två år gammal Maxwell-lastbil. När Arvid året efter flyttade till Luleå ansökte han hos Länsstyrelsen om att få starta en busslinje.

Hurtigrutten

Premiärturen gick mellan centrum och Svartöstaden. Det enda fordonet som inledningsvis trafikerade Linje 1 var Arvids Maxwell-lastbil, vars flak hade modifierats för att kunna transportera åtta personer. Linjen kallades i folkmun för Hurtigrutten och en enkelbiljett kostade 20 öre. Självklart satt Arvid själv bakom ratten. Här föddes embryot till det som idag är LLT.

Med åren växte verksamheten och Arvid Hurtig startade nya linjer, bland annat till Lövskär, Skurholmen och Örnäset. Efterkrigstiden präglades av en kraftig ökning av bussresor och företaget fortsatte expandera fram till mitten av 1960-talet.

LLT bildas

I takt med att fler människor fick en bättre ekonomi blev bilen allt vanligare. Det påverkade busstrafiken negativt. När läget såg som mörkast ut valde Luleå kommun att köpa bolaget för att 1976 bilda Luleå Lokaltrafik AB.