Före resan

Kan jag ha både reskassa och periodkort på samma busskort?

Ja det kan du. När du validerar kortet mot läsaren på bussen används perioden alltid i första hand.
När perioden tagit slut börjar det istället dras ifrån reskassan du har på samma kort.

Hur snart måste jag starta perioden jag laddat på mitt busskort?

Alla perioder (30d, 90d, 180d och årskort) måste startas senast två år efter inköpsdatumet. Perioden startas vid första validering/användning ombord bussen.

Kan jag köpa min resa i appen?

När du har laddat ner vår app ”Luleå Lokaltrafik” kan du köpa enkelbiljetter och periodkort. Där kan du betala med Swish, faktura (Klarna) eller med bank- och kreditkort.

Jag har laddat mitt busskort i webbshop men ser inte att pengarna har gått in på kortet. Varför?

Det är först efter tre timmar när du åker buss och håller upp ditt kort några sekunder extra mot kortläsaren som laddningen går in på ditt busskort. Det är då du som kund kan se att din period eller reskassa har gått in på ditt kort.

Får jag åka buss med min tre- eller fyrhjuliga elmoped/scooter med styre?

Tre- eller fyrhjuliga elmopeder/scootrar med styre är instabila fordon som inte kan tas med i bussen på ett trafiksäkert sätt och som det därför inte är tillåtet att medföra.

 

Får jag ta med min cykel ombord på bussen?

Cyklar och barncyklar, är skrymmande och instabila och får av säkerhetsskäl inte tas ombord i sin helhet/ordinarie storlek på LLTs bussar.

Hopfällbar cykel/vikcykel räknas som handbagage när den är ihopfälld och får tas med ombord på bussen i mån av plats, utan avgift.

Cykeln ska vara förpackad i transportväska.

Åker husdjur gratis på bussen?

Ledarhund/servicehund, övriga hundar, katter och mindre husdjur åker avgiftsfritt på bussarna. Pälsdjur ska alltid resa längst bak i bussen. Tänk på allergiker och var restriktiv med att resa med djur. Djuren skall vara kopplade eller i bur och får inte stå, sitta eller placeras på bussens säten. Reser du med djur ansvarar du för djuret. Om djuret är störande för medresenärer, förare eller ombordpersonal riskerar du att bli avvisad eller nekad påstigning.

Får barn åka gratis på bussen?

Upp till tre barn under 7 år åker alltid gratis tillsammans med betalande anhörig.

Måste jag visa legitimation när jag ska köpa ett rabatterat busskort?

Du behöver inte visa legitimation vid köp av rabatterat busskort. Det är ditt ansvar som resenär att ha rätt ålderskategori på ditt busskort. Om du betalar för medföljande med Reskassa är det ditt ansvar att betala för rätt ålderskategori på medföljande.

Hur laddar jag mitt nya busskort i webbshop?

Du måste gå in på din profil på webbshopen, ta bort det gamla kortnumret och registrera det nya kortnumret.

På bussen

Jag har fyllt år och hamnat i en annan ålderskategori. Jag har kvar period på busskortet, får jag fortfarande åka?

Var du i rätt ålder när du startade ditt periodkort men under periodens gång fyllt år så du hamnat i en annan ålderskategori (exempel: Skolungdom 7-19 år till Ungdom 20-25 år) så får du åka klart din period.
(Detta gäller både för busskort och appen).

Hur får jag tag på mina kvarglömda saker?

Kvarglömda saker som är upphittade på bussen finns att hämtas dagen efter på LLT info Smedjegatan 13.

Öppettider

Måndag – Fredag 10.00-17.00.

Tel. 0771-99 00 00

Värdesaker lämnas till polisen varje vecka. Vi hanterar inte alkohol och livsmedel, det slänger vi direkt.

 

Hur fungerar den blå stoppknappen?

På bussen kan du hitta en blå stoppknapp vid de platser som är speciellt anpassade för dig som är äldre, reser med barnvagn, eller använder rullstol eller rullator. Den blå stoppknappen kan se olika ut beroende på vilken bussmodell du reser med, men de har alla samma funktion: du trycker på knappen när du vill berätta för föraren att du behöver extra tid att stiga av bussen.

Står du utanför bussen och ska kliva på finns det också en särskild knapp för dörröppning med samma ändamål.

 

Varför har inte alla bussar säkerhetsbälten för passagerare?

Bussar i stadstrafik är undantagna den regeln.

Kan jag betala min resa kontant ombord på bussen?

För din och våra förares trygghet tar vi inte emot kontanter på våra bussar, men det går alldeles utmärkt att använda busskort och värdekvitton (förbetalda enkelbiljetter) eller att betala med bankkort.

Åker husdjur gratis på bussen?

Ledarhund/servicehund, övriga hundar, katter och mindre husdjur åker avgiftsfritt på bussarna. Pälsdjur ska alltid resa längst bak i bussen. Tänk på allergiker och var restriktiv med att resa med djur. Djuren skall vara kopplade eller i bur och får inte stå, sitta eller placeras på bussens säten. Reser du med djur ansvarar du för djuret. Om djuret är störande för medresenärer, förare eller ombordpersonal riskerar du att bli avvisad eller nekad påstigning.

Vad gäller för mig som har färdtjänstkort?

Färdtjänstberättigad som själv betalar sin resa får vid uppvisande av färdtjänstkort avgiftsfritt ta med sig det antalet medresenärer som är upptagna på färdtjänstkortet ombord på bussen.

Mitt busskort fungerar ej på bussen, hur gör jag?

Föraren tar in ditt kort och lämnar en reservbiljett som gäller i tre dagar. Innan dessa tre dagar har gått tar du med dig reservbiljetten och besöker LLT info på Smedjegatan för att få ut ett nytt kort.

Hur länge gäller övergången på köpt bussbiljett?

Övergången gäller 75 minuter från första stämplingen på bussen.